Analiza ABC polega na uszeregowaniu pozycji asortymentowych wschodzących w skład zapasów.
Wykorzystując metodę ABC można w sposób efektywny, klasyfikując asortyment sterować zakupami. Pozwala ona znaleźć równowagę między wielkością zapasów a popytem.

Analiza ABC opiera się na zasadzie Pareto, czyli zasady zgodnie z którą 20% produktów generuje 80% zysków.

Analiza polega na podziale asortymentu na 3 grupy:
Grupa A: towary stanowiące 20% asortymentu, generujące 80% sprzedaży
Grupa B: towary stanowiące 50% asortymentu, generujące 15% sprzedaży
Grupa C: towary stanowiące 30 % asortymentu, generujące 5% sprzedaży
Produkty należące do grupy A określane są na podstawie szczegółowych danych, natomiast w grupie C tworzone są zapasy.

Analiza ABC w niektórych sytuacjach okazać się niewystarczająca, wówczas należy skorzystać z jej rozszerzenia a mianowicie Analizy XYZ.
Analiza ta dokonuje podziału produktów według wielkości sprzedaży w odniesieniu do prognozy.
Grupa X są to towary wymagające regularnego zapotrzebowania, przy założeniu niewielkich wahań.
Grupa Y to produkty cechujące się zapotrzebowaniem sezonowym
Grupa Z to towary o zmiennym poziomie sprzedaży, o niskiej dokładności prognozy

PRAKTYCZNY PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA
Wielkość wydań w przedsiębiorstwie przetwórstwa warzyw i owoców „X” w miesiącu maju 2021 r. przedstawiała się następująco:

 LP. NAZWA TOWARU WIELKOŚĆ WYDAŃ (KG) UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%)
 1.  Ziemniaki 200 kg 20%
2.  Jabłka 140 kg 14%
3.  Czerwona porzeczka 90 kg 9%
4.  Marchew 80 kg 8%
5.  Papryka zielona  80 kg 8%
6.  Papryka żółta 70 kg 7%
7.  Czarna porzeczka 70 kg 7%
8.  Papryka czerwona 65 kg 6,50%
9.  Kapusta 60 kg 6%
10.  Pomidor 55 kg 5,50%
11.  Wiśnie 35 kg 3,50%
12.  Cytryna 30 kg 3%
13.  Gruszka 25 kg 2,50%
RAZEM 1000 kg  100%

Rozwiązanie

 LP. NAZWA TOWARU WIELKOŚĆ WYDAŃ (KG) UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%) SKUMULOWANY UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%)  GRUPA ANALIZY ABC
 1.  Ziemniaki 200 kg 20% 20% A
2.  Jabłka 140 kg 14% 34%  A
3.  Czerwona porzeczka 90 kg 9%  43% A
4.  Marchew 80 kg 8% 51% A
5.  Papryka zielona  80 kg 8% 59% A
6.  Papryka żółta 70 kg 7% 66% A
7.  Czarna porzeczka 70 kg 7% 73% A
8.  Papryka czerwona 65 kg 6,50% 79,50% A
9.  Kapusta 60 kg 6% 85,50% B
10.  Pomidor 55 kg 5,50% 91% B
11.  Wiśnie 35 kg 3,50% 94,50% B
12.  Cytryna 30 kg 3% 97,50% C
13.  Gruszka 25 kg 2,50% 100% C
RAZEM 1000 kg  100% X X

BIBLIOGRAFIA

  1. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj6mtqd49DxAhUilIsKHSBwDaEQFnoECB4QAA&url=https%3A%2F%2Feczasopisma.p.lodz.pl%2FOIZ%2Farticle%2Fdownload%2F178%2F171%2F&usg=AOvVaw3nidzeqBroBtI_JrJo3x_l
  2. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjEvefa49DxAhVimYsKHXgTC8o4ChAWegQIERAA&url=https%3A%2F%2Fwww.logistyka.net.pl%2Fbank-wiedzy%2Flogistyka%2Fitem%2Fdownload%2F79291_dd12c470e561a391b0333f206d6e3d56&usg=AOvVaw0cTyhWREe9mi38lmx5B4Y_
  3. http://olfor.pl/art/olfor_zapasy_3-4_09.pdf

BIBLIOGRAFIA PRAKTYCZNA

  1. http://economic-research.pl/Journals/index.php/atest/article/view/996/965
  2. http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-5-1.pdf#page=85
  3. http://www.wneiz.pl/nauka_wneiz/frfu/64-2013/FRFU-64-t1-171.pdf
  4. https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Ekonomiczne_Problemy_Uslug/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51-s395-402/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51-s395-402.pdf

Autor: Marlena Jaworska