Analiza ABC polega na uszeregowaniu pozycji asortymentowych wschodzących w skład zapasów.
Wykorzystując metodę ABC można w sposób efektywny, klasyfikując asortyment sterować zakupami. Pozwala ona znaleźć równowagę między wielkością zapasów a popytem.
Analiza ABC opiera się na zasadzie Pareto, czyli zasady zgodnie z którą 20% produktów generuje 80% zysków.
Analiza polega na podziale asortymentu na 3 grupy:
Grupa A: towary stanowiące 20% asortymentu, generujące 80% sprzedaży
Grupa B: towary stanowiące 50% asortymentu, generujące 15% sprzedaży
Grupa C: towary stanowiące 30 % asortymentu, generujące 5% sprzedaży
Produkty należące do grupy A określane są na podstawie szczegółowych danych, natomiast w grupie C tworzone są zapasy.
Analiza ABC w niektórych sytuacjach okazać się niewystarczająca, wówczas należy skorzystać z jej rozszerzenia a mianowicie Analizy XYZ.
Analiza ta dokonuje podziału produktów według wielkości sprzedaży w odniesieniu do prognozy.
Grupa X są to towary wymagające regularnego zapotrzebowania, przy założeniu niewielkich wahań.
Grupa Y to produkty cechujące się zapotrzebowaniem sezonowym
Grupa Z to towary o zmiennym poziomie sprzedaży, o niskiej dokładności prognozy
PRAKTYCZNY PRZYKŁAD ZASTOSOWANIA
Wielkość wydań w przedsiębiorstwie przetwórstwa warzyw i owoców „X” w miesiącu maju 2021 r. przedstawiała się następująco:
LP. | NAZWA TOWARU | WIELKOŚĆ WYDAŃ (KG) | UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%) |
1. | Ziemniaki | 200 kg | 20% |
2. | Jabłka | 140 kg | 14% |
3. | Czerwona porzeczka | 90 kg | 9% |
4. | Marchew | 80 kg | 8% |
5. | Papryka zielona | 80 kg | 8% |
6. | Papryka żółta | 70 kg | 7% |
7. | Czarna porzeczka | 70 kg | 7% |
8. | Papryka czerwona | 65 kg | 6,50% |
9. | Kapusta | 60 kg | 6% |
10. | Pomidor | 55 kg | 5,50% |
11. | Wiśnie | 35 kg | 3,50% |
12. | Cytryna | 30 kg | 3% |
13. | Gruszka | 25 kg | 2,50% |
RAZEM | 1000 kg | 100% |
Rozwiązanie
LP. | NAZWA TOWARU | WIELKOŚĆ WYDAŃ (KG) | UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%) | SKUMULOWANY UDZIAŁ PROCENTOWY WIELKOŚĆ WYDAŃ (%) | GRUPA ANALIZY ABC |
1. | Ziemniaki | 200 kg | 20% | 20% | A |
2. | Jabłka | 140 kg | 14% | 34% | A |
3. | Czerwona porzeczka | 90 kg | 9% | 43% | A |
4. | Marchew | 80 kg | 8% | 51% | A |
5. | Papryka zielona | 80 kg | 8% | 59% | A |
6. | Papryka żółta | 70 kg | 7% | 66% | A |
7. | Czarna porzeczka | 70 kg | 7% | 73% | A |
8. | Papryka czerwona | 65 kg | 6,50% | 79,50% | A |
9. | Kapusta | 60 kg | 6% | 85,50% | B |
10. | Pomidor | 55 kg | 5,50% | 91% | B |
11. | Wiśnie | 35 kg | 3,50% | 94,50% | B |
12. | Cytryna | 30 kg | 3% | 97,50% | C |
13. | Gruszka | 25 kg | 2,50% | 100% | C |
RAZEM | 1000 kg | 100% | X | X |
BIBLIOGRAFIA
- https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj6mtqd49DxAhUilIsKHSBwDaEQFnoECB4QAA&url=https%3A%2F%2Feczasopisma.p.lodz.pl%2FOIZ%2Farticle%2Fdownload%2F178%2F171%2F&usg=AOvVaw3nidzeqBroBtI_JrJo3x_l
- https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjEvefa49DxAhVimYsKHXgTC8o4ChAWegQIERAA&url=https%3A%2F%2Fwww.logistyka.net.pl%2Fbank-wiedzy%2Flogistyka%2Fitem%2Fdownload%2F79291_dd12c470e561a391b0333f206d6e3d56&usg=AOvVaw0cTyhWREe9mi38lmx5B4Y_
- http://olfor.pl/art/olfor_zapasy_3-4_09.pdf
BIBLIOGRAFIA PRAKTYCZNA
- http://economic-research.pl/Journals/index.php/atest/article/view/996/965
- http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-5-1.pdf#page=85
- http://www.wneiz.pl/nauka_wneiz/frfu/64-2013/FRFU-64-t1-171.pdf
- https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Ekonomiczne_Problemy_Uslug/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51-s395-402/Ekonomiczne_Problemy_Uslug-r2010-t-n51-s395-402.pdf
Autor: Marlena Jaworska