Kanban jest metodą zarządzania produkcją opracowaną w Japonii. Kanban opiera się na koncepcji Lean Management. Podstawą systemu Kanban jest karta, która określa potrzebę wykonania i dostarczenia części lub materiału od dostawcy do klienta. Kanban jest zorientowany na zapewnienie krótkiego czasu przetwarzania oraz niskich zapasów przy jednoczesnej terminowości realizacji, a co za tym idzie – dopasowanie wielkości produkcji do liczby zamówień. Zarządzanie produkcją w systemie Kanban opiera się na zasadzie „7 żadnych”:
- żadnych opóźnień,
- żadnych braków,
- żadnych kolejek,
- żadnych zapasów,
- żadnych przemieszczeń,
- żadnych bezczynności,
- żadnych zbędnych operacji.
W celu sterowania przepływami materiałów podczas procesu produkcyjnego wykorzystywane są karty Kanban, które zawierają następujące informacje: numer i nazwę części, liczność całej partii i ilość materiału dostarczanego na kartę, typ transportera oraz miejsce pobrania i dostarczenia materiału.
TYPY KART KANBAN
Istnieją następujące rodzaje kart Kanban:
- Kanban produkcyjny – używany jest do składania zamówienia produkcyjnego na konkretny produkt.
- Kanban transportowy – służy do sygnalizowania potrzeby pobrania (przemieszczenia) części z obszaru składowania i dostarczenia ich do stanowiska produkcyjnego.
ZASADY KORZYSTANIA Z KART KANBAN W PROCESIE PRODUKCYJNYM
W przypadku korzystania z kart Kanban w procesie produkcyjnym w przedsiębiorstwie obowiązują następujące zasady:
- Wyłącznie jedna karta Kanban może być przypięta do pojemnika w danym czasie.
- Odbiorca przetwarza dokładnie taką ilość elementów, jaka widnieje na karcie kanban.
- Dostawca dostarcza dokładnie taką ilość elementów, jaka jest zapisana na karcie kanban.
- Żaden element nie może być wytwarzany ani przekazywany pomiędzy stanowiskami bez użycia karty kanban.
- Karty Kanban muszą przepływać według zasady FIFO (First In – First Out).
- Karta kanban towarzyszy każdemu elementowi przetwarzanemu w ramach systemu.
- Elementy wadliwe albo w niewłaściwych ilościach nie są przekazywane odbiorcom. Przyczynę ich pojawienia się w systemie analizuje się i eliminuje.
- Obowiązujące na każdym z etapów limity są stopniowo obniżane po to, by redukować zapasy i identyfikować nieefektywności w procesie produkcji.
JAK OBLICZYĆ LICZBĘ KART KANBAN W OBIEGU?
Liczba kart Kanban w obiegu oblicza się według następującego wzoru:
Liczba kart w obiegu = (średnie zapotrzebowanie x (czas uzupełniania pojemnika w godzinach + zapas bezpieczeństwa w godzinach)) / ilość części w pojemniku
Przykład:
Linia montażowa produkuje 100 pralek dziennie, a silniki są dostarczane w systemie Kanban w kontenerach po 5 sztuk. Zmiana trwa 8 godzin. Zapas bezpieczeństwa wynosi 2 godziny.
Widoczne jest, że każdego dnia będzie potrzebnych 20 kontenerów z silnikami. Ale ile pojemników powinno być w obiegu? Puste pojemniki są odbierane co godzinę w celu przewiezienia ich z powrotem do strefy odbioru towarów, oczekując na odbiór, gdy nadejdzie następna dostawa od tego dostawcy. Dostawca dostarcza pełne pojemniki co dwie godziny i jest oddalony o około pół godziny od firmy montującej pralki. Dostawca zazwyczaj uzupełnia opakowania w ciągu godziny od ich przybycia, a następnie one są dostarczane w następnym cyklu dostaw. W firmie produkującej pralkę może minąć nawet godzina, zanim pudła zostaną dostarczone na miejsce montażu. Całkowity czas obiegu jest przedstawiony w tabeli:
Czynności | Maksymalny potrzebny czas (h) |
Powtórny odbiór towaru | 1 |
Odbiór pustych pojemników przez dostawcę | 2 |
Dostarczenie pustych pojemników do dostawcy | 0,5 |
Uzupełnianie pojemników przez dostawcę i oczekiwanie na kolejną dostawę do klienta | 2 |
Dostarczenie pełnych pojemników do odbiorcy | 0,5 |
Dostawa pełnych pojemników do stanowiska montażu | 1 |
Suma godzin | 7 |
Średnie zapotrzebowanie = 100 pralek / 8 h zmiany roboczej = 12,5 silników/h
Ilość części w pojemniku = 5 silników
Średni czas niezbędny na manipulacje z pojemnikiem = 1 + 2 + 0,5 + 2 + 0,5 + 1 = 7
Zapas bezpieczeństwa = 2
Liczba kart i pojemników w obiegu = (12,5 x (7+2)) / 5 = 23 szt.
BIBLIOGRAFIA PRAKTYCZNA
https://ochmalina.pl/kanban/
https://lean.org.pl/kanban-sterowanie-produkcja/
https://leanactionplan.pl/kanban/
https://wolski.pro/2016/11/kanban-podstawowe-pojecia-i-zasady/
https://bulldogjob.pl/news/987-kanban-czy-to-dobra-alternatywa-dla-scruma
https://www.mecalux.pl/blog/metoda-kanban
https://kanbantool.com/pl/przyklady-tablic-kanban
https://leanjestdlaludzi.pl/kanban-czego-zaczac/
BIBLIOGRAFIA
Galińska B., Grądzki R., Kasprzyca D. (2015). Racjonalizacja produkcji i systemu zarządzania zapasami w wyniku zastosowania metody Kanban. Logistyka 2, 131-138.
Pisz I., Sęk T., Zielecki W. Logistyka w przedsiębiorstwie. PWE. Warszawa: 2013.
Śnieguła T. (2020). Zastosowanie metody Kanban w zarządzaniu procesami operacyjnymi w wielobranżowym biurze projektów. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach 1(16), 15-39.
Autor: Natalia Boichuk